lauantai 24. maaliskuuta 2012

Kalakeitto katettuna

Lauantain ihme oli ehtiminen ruokapöytään ennen hämärää. Yleensä lauantaisin tulee juostua kaupungilla kaikki asiat, tällä kertaa ei ollut tarvetta käydä oman kylän kauppoja kauempana ruokaostoksilla.
Kuinka ruoanlaittoa rakastava voisi jättää ostamatta tällaisen perunan?


Lohipalan kalakeittoon olivat pojat ostaneet myös jo eilen Kalatukku Erikssonin tehtaanmyymälästä, mistä meillä käytännössä tehdään kaikki kalahankinnat. Seitsenvuotias on pettynyt reissuun, ellei saa jo myymälässä popsia muutamaa siivua graavia lohta. Eilen taas sai :).

Kermainen lohikeitto (4:lle)


100 g purjoa suikaloituna
2 rkl voita
900 g kiinteää perunaa (esim. Nicola)
1/2 l kalalientä (tai 0,5 l vettä ja Knorr du Chef -kalaliemifondi)
400 g lohta perattuna ja kuutioituna
3 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
mustapippuria, suolaa
100 g Philadelphia Ruohosipuli-tuorejuustoa
n 1/2 dl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
n 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

Kuori perunat ja pilko ne keittoon sopiviksi paloiksi. Kuullota purjosuikaleet voissa kattilanpohjalla. Lisää peruna ja kalaliemi. Keitä, kunnes perunat ovat juuri ja juuri lähes kypsiä. Lisää kalakuutiot, maito ja kerma, mausta mustapippurilla. Kun kalakin on muutamassa minuutissa kypsää, lisää tuorejuusto nokareina ja anna sen sulaa. Keitto saa enää pulpahdella miedolla lämmöllä, mutta ei kiehua voimakkaasti, ettei juusto juoksettuisi. Tarkista maku, lisää tarvitteaessa suolaa ja pippuria. Lisää viimeiseksi tuore ruohosipuli- ja tillisilppu. Esim. Maldonin luomusitruunalla maustettu sormisuola sopii hyvin, mutta ei suolan toki juuri tätä tarvitse olla.



Kata pöytään ja koristele annokset vielä tuoreella tillillä. Tarjoa saaristolaisleivän kanssa. Pinnalle sopivat myös ruiskrutongit.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti