sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Ulkoilmaelämää ja ulkoiluun sopivaa ruokaa

Talvilomaviikko on ollut ihana ja rentouttava. Juuri sopivasti ennen lomaviikkoa täydensivät syntymäpäivävieraat pojan vaatekaappiin pitkähihaisia trikoopaitoja ja villasukkia riittävästi. Suosikkivillasukat ovat mummini neulomat ja vihreäkeltapunaraidalliset. Ihana mummini!


Kenkiä kuivateltiin patterilla aina välillä, ulos oli kuitenkin päästävä monta kertaa päivässä. Minun pitkäaikainen haaveeni päästä viemään kaupunkilaislasta joskus potkukelkan kyydissä toteutui meillä maalla. 


Makkaran paisto nuotiolla 
seurakunnan järjestämässä laskiaisriehassa oli pojalle myös aivan uusi kokemus. Ukki opetti, kuinka makkara pujotettiin tikun nokkaan. Paistaja oli itse lopputulokseen niin tyytyväinen, että kinusi välittömästi toista makkaraa.


Laskiaistiistain pimenevässä illassa pääsivät lapset myös rekiajelulle. Nuori herra laski kotimatkalla ainakin kymmenen asiaa, joita hän oli sen päivän aikana saanut kokeilla ensimmäistä kertaa koskaan!


Lopuksi iloksenne tunnin ulkoilun ajaksi uuniin sopivaa ruokaa:




Riistakiusaus (6 annosta)


1000 g perunaa suikaleina
200 g palsternakkaa suikaleina
200 g porkkanaa  suikaleina
2 sipulia suikaleina (esim. neljäsosarenkaiksi)
2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
100 g kylmäsavuporoleikkeleittä hienoina suikaleina (leikkaa vaikka saksilla!)
½ pkt Koskenlaskija Kylmäsavuporoa
4 dl kuohukermaa
1,25 tl suolaa
mustapippuria myllystä
0,25 tl valkopippuria
1 dl persiljasilppua
reilu ½ tl viherpippuria hienonnettuna morttelissa



Kuumenna rasvat padassa hellalla. Kypsennä sipulia sekä peruna- ja juuressuikaleita rasvassa, kunnes sipuli pehmenee läpikuultavaksi ja juures- ja perunasuikaleisiin tulee kevyttä paistoväriä. Mausta suolalla ja pippureillla, sekoita hyvin. 



 
Lisää pataan ohueksi suikaloitu kylmäsavuporoleike, kerma ja sulatejuusto nokareina, sekä viimeisenä persiljasilppu. Varmista vielä kerran, että kaikki ainekset ovat hyvin sekaisin vuoassa. Laita kiusaus uuniin 200 asteeseen 1 h 15 minuutiksi, sammuta sitten virta ja anna vuoan vielä hautua 15 minuuttia uunin jälkilämmössä. Tarjoa sokeroitujen pakastepuolukoiden ja vihersalaatin kera.


 
Parhaiten ruoanvalmistukseen sopii pata, jossa voit ensin ottaa juureksiin ja perunaan väriä hellalla ja jossa sitten voit edelleen kypsentää vuoan uunissa. Ellei sellaista ole käytettävissä, voi juures- ja perunasuikaleet paistaa sipulin kanssa myös paistinpannulla ja siirtää sitten uuninkestävään vuokaan

Iloisia talvipäiviä kaikille!
Tervetuloa lukijoihin Kesän lapsi - Minna!


4 kommenttia:

  1. Itsekin tykkään valmistaa keittoja tai pataruokia. Ruoka kypsyy kuin itsestään ulkoilun aikana ja kotona odottaa ihana tuoksu. Mukavalta kuulostaa teidän talvilomaviikko. Täällä vasta aloitellaan :O)

    VastaaPoista
  2. Onpa teillä ollut mukavan näköistä lomatouhuilua. :) Meillä syödään ulkoilupäivinä usein punajuuri-palsternakka-porkkana-perunavuokaa, se kun valmistuu melkein itsekseen uunissa.

    VastaaPoista
  3. Ihanaa että täällä oli kuvia tuosta suuresta päivästä. Eikö urkujen soittoa kuvattu?

    Kaipaisin myös Mikon broilerin patareseptiä!
    Muista sit kirjoittaa ohjeeseen niinku näin:
    1 dl vettä
    1 pippuri
    1 Atrian Perhetilan tilan Niemistön broiler, Seinäjoki kokonainen kana luineen päivineen! :)) Se oli YLIhyvää!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kun olette käyneet fiilistelemässsä kanssani, lomaviikko oli kyllä tosi mukava. Minna: ihanaa lomaa teille! A: Palataan kanaresepteihin, en nyt ihan tuolla kyllä vielä lähtisi kokeilemaan :D. Kun syödään kanaa harvoin, oli todella mukava saada broileria, jonka kasvattajan tuntee kerrankin henkilökohtaisesti.

    VastaaPoista