lauantai 17. maaliskuuta 2012

Yrteillä ylevöitetty ruoka

Keittiötöitä helpottavat välineet ovat heikkouteni.  Samoin toki rosteripinnat, vanhat Arabian astiat ja viinilasit....huoh. Kodinkonehankintamme ajoittuvat usein kevääseen, ja tällä hetkellä harkitsen pientä, näppärää mehulinkoa, sillä meillä lainassa ollut laite taitaa olla parhaat päivänsä nähnyt, eikä se ollut pieni eikä näppäräkään. Teille esittelen IndoorGarden Herbie23 sisäpuutarhan. Kun isäni sanoi kerran meillä käydessään, että "tuota vehjettä" hän ei ole blogissa vielä nähnyt, täytyy kirjoittaa toivepostaus isälleni, jota meillä täällä onkin jo heidän matkansa takia ollut kova ikävä.

Mies siitä luki ensin,  Tekniikan Maailmasta.. tietenkin! Erilaisia yrttikasvatuslaitteita oltiin vertailtu, ja tämä nimenomainen Herbie oli voittanut testit. Sen oltiin sähkönkulutuksestaan huolimatta laskettu maksavan hankintahintansa takaisin joissain kuukausissa, mikäli kotitalouteen ostettiin joka viikko tuoreita yrttejä, joista käytettiin osa ruokaan kerran ja loppu kuoli tai heitettiin pois. Tällaiset argumentit, ainakin suoranainen rahansäästö, tuntuivat vetoavan meihin yhtä hyvin myös aikanaan espressokeitintä hankittaessa.

Herbie taisi tulla meille lokakuussa. Se hankittiin Verkkokauppa.comista, ja samaa laitetta myy myös esimerkiksi Stockman. Helmikuun kanta-asiakastarjouksessa hinta oli noin 99 euroa. Kokoonpano perustuu vesiviljelylle tarkoitettuun tilaan ja kasveille kirkkaan kasvuvalon tarjoavaan lampunvarteen. Kaupan kasvihuoneviljellyt yrtit sijoitetaan multineen mutta ilman ruukkuaaan tuohon allasmaiseen tilaan, jossa pumppu kierrättää vettä niin, että laitteessa käytetyt kasviravinteet tavoittavat kaikki kasvit. Sähköpistokkeita laitteelle tarvitaan kaksi, sillä lamppua ja vesipumppua varten on eri töpselit.

Kuva loka-marraskuun vaihteesta

Ensimmäisinä kokeilimme istuttaa mintun, persiljan, basilikan ja rosmariinin
.  Persilja kuihtui parissa viikossa ensimmäisen käyttökerran jälkeen ja korvattiin salvialla. Minttu, salvia, basilika ja rosmariini ovat hengissä ja käytössä edelleen. Rosmariini on jäänyt vähän runsaammin rehottavien yrttien jalkoihin ja näyttää elävältä, mutta kitukasvuiselta. Sen sijaan basilika on löytänyt unelmakotinsa, ja vasta nyt, suunnilleen puolen vuoden ahkeran käytön jälkeen, alkaa olla aika vaihtaa kasvi uuteen yksilöön.Runsaasti leikattuna basilika on haaroittunut ja tuuheutunut kaiken aikaa, mutta samalla latvat ovat kasvaneet liian lähelle valaisinosiota ja varret alaosista jo muuttuneet puumaisiksi ja lehdettömksi. Sama 1,5 euron basilika jokaviikkoisen käytön jälkeen tuottaisi siis edelleen satoa, mutta korkeuksissa, jotka eivät enää mahdu Herbien mittoihin. En voi siis kuin suositella laitetta, sillä meille ainakin aikaisemmin ostettiin pelkästään basilikaa jotakuinkin yksi ruukku per viikko. Runsaasti levittäytynyttä minttuakin voi leikata tsatsikiin aina "omalta maalta".

Kuva helmikuulta

Meillä käytetään ruoanlaitossa paljon tuoreita yrttejä.
Ne tuovat välimerellisen kesän talven keskelle kotikeittiöön, kohottavat hyvinkin mietityn makuyhdistelmän  vielä ainakin kolmen pykälän verran paremmaksi, tuovat viimeisen silauksen esillepanoon ja ovat mukana täydentämässä ruoan ravintoarvoja. Esimerkiksi persilja, basilika, pinaatti ja nokkonen ovat hyviä raudan lähteitä ja luonnollisesti sopivat myös kasvissyöjille, jotka rautaa eivät maksasta tai lihasta saa.  Iloksenne tänään jaan helpon yrttiöljyn reseptin, jolla voi ylevöittää yhtä lailla kasvispyttipannun kuin katkarapupastankin sunnuntaiateriaksi. Kaikki ainekset hienonnetaan yhdessä, ja teholeikkurin tai kutterin puutteessa sen voi valmistaa myös sauvasekoittimella. Hyvällä teholeikkurilla yrttiöljy syntyy parin minuutin surautuksella.





1 kommentti:

  1. Kiva lukea kokemuksestasi. Mä olen kans noita yrttikasvattamoja miettinyt. Tuoreet yrtit kun nyt vain maistuvat paremmalta kuin kuivatut, mutta eivät oikein kestä ilman erityisjärjestelyjä talvisin. Pitääpä laittaa korvan taakse laitteen merkki.

    VastaaPoista