keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Proteiinipitoista pataruokaa

Kasvisvoittoisessa ruokavaliossa proteiinien määrään olisi hyvä kiinnittää huomiota. Innostuin taannoin kokeilemaan speltin tavoin muinaisviljoista myös Malmgårdin kartanon emmervehnästä tehtyä viljariisiä. Emmerin ravintoarvoista en vielä onnistunut löytämään mitään tarkkaa tietoa. Lähiruokana se kuitenkin tuntui kiinnostavalle, kuitupitoiselle vaihtoehdolle kaukaa tuodulle riisille. Tämän pataruoan teko sopii sellaiselle pätkäkokkaajallekin, joka pystyy tekemään esivalmisteluita vaikka vain pienä rupeamia kerrallaan,  ja itse ruoanvalmistus ei saa viedä puolta tuntia kauempaa tarjoilupäivänä. 

Soijasuikaleet kannattaa keittää ja laittaa marinadiin jo edellisenä päivänä, emmerin voi keittää kasvisliemessä valmiiksi ennalta, tomaattikastikkeen voi tehdä samoin myös etukäteen: tarjoiluhetkellä paistat soijasuikaleet ja kokoat aterian ennalta valmistelluista osasista. Olkaa hyvät:  resepti kasvisruokien kuitu- ja proteiinipitoisimmasta päästä!Emmer- soijasuikalepata "Ei jää nälkä" (4 annosta)

Emmer-viljariisi:
2 dl kypsentämätöntä Emmer-viljariisiä
4 dl vettä
1 lisäaineeton kasvisliemikuutio
Keitä viljariisi kasvisliemessä kypsäksi, kunnes kaikki neste on imeytynyt jyviin.

Tomaattikastike:
1 rkl oliiviöljyä
1 hienonnettu sipuli
1 porkkana ohuina suikaleina
500 g tomaattimurskaa
Kuullota sipulit ja porkkanat oliviiöljyssä pehmeiksi.Lisää tomaattimurska, ja keitä seosta kokoon n 10 min, jotta tomaattimurskasta haihtuu turhaa nestettä ja maut vähän tiivistyvät.


Soijasuikaleet:
Katso soijasuikaleannoksen valmistusohje täältä. Paista pataa varten valutettuja/vähän talouspaperilla kuivattuja soijasuikaleita oliviiöljyn ja voin seoksessa pannulla, kunnes ne saavat kaunista paistopintaa.Tässä käyttötarkoituksessa soijasuikaleille kuitenkaan ei ole tarpeen lisätä pannulla enää suolaa/pippuria.


Padan viimeistelyyn:
1 pss herne-maissi-paprikaa
runsaasti tuoretta persiljasilppua

Lämmitä viljariisi ja soijasuikaleet, mikäli olet valmistellut niitä ennalta. Kokoa pata-ainekset kuumaan tomaattikastikepohjaan ja lisää pussi herne-maissi-paprikaa. Hämmennä pataa liedellä sen aikaa, että herne-maissi-paprikaseoskin kuumenee, mutta herneet eivät vielä menetä väriään. Viimeistele pata runsaalla persiljasilpulla. Terveellistä, edullista, eettistä ja maistuvaa!

4 kommenttia:

 1. Viljariisi kuulostaa mielenkiintoiselta. Pittä tutstua tarkemin. Kiitos vinkistä. P.S. Enkö mä muka kommentoinut edellistä postaustasi? Ihanat punaiset siinä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmervehnän toinen nimi on ainakin Italiassa käytetty farro. Vaikka hain millä hakusanoilla, en kuitenkaan löydä ravintoarvoista eri muodoissa mitään kattavaa listaa. Maku on mieto ja hyvä, ohrasuurimot esim ovat paljon voimakkaamman makuiset.

   Poista
  2. Ylätasolla kuitenkin proteiinia n 15% ja kuituja n 10%, kun vaan tietäisi millä tavalla jalostetuissa jyvissä. Mua kiinnostaisi juuri verrata tuota viljariisiä esim. valkoiseen riisiin tai ohrasuurimoihin

   Poista
  3. Ja kiitos punaisen palokaluston kommentoinnista...kukaan ei kommentoinut sitä postausta mitenkään, joten ajattelin taas keksineeni jotain hyvän maun rajat ylittävää outoilua, josta kukaan eI vaan kehtaa sanoa ääneen tyrmistystään...tuoda nyt vaahtosammutin viljakapassa olohuoneeseen :D :D !!! LOL!!!

   Poista