tiistai 25. lokakuuta 2011

Tukholma

Irtiottona arjesta teimme pari viikkoa sitten ensimmäisen ulkomaanmatkan seitsemään vuoteen. Pikkumiehelle matka oli   ensimmäinen reissu Suomen rajojen ulkopuolelle koskaan. Hän tiesi   ennalta, että Tukolmassa puhuttaisiin ruotsia, -tosin sitä ruotsia jota oli vähän vaikeampi ymmärtää-, ja että siellä tunnelbana -verkosto  olisi  paljon laajempi kuin Helsingin metroradat. Lapsi suhtautui  matkaan  vähän epäluuloisestikin eikä ollut ihan varma ennalta, olisiko  reissusta  tulossa mukava. Mutta ilme taitaa paljastaa: Pallomeressä  olisi voinut  viettää laivamatkat molempiin suuntiin!Hattivatti-paidan ompelin päällepantavaksi vähän ennen matkaa vietetyille kaverisynttäreille, sillä juhliin mentiin suoraan esikoulusta eikä ykkösiä ollut mahdollisuus vaihtaa päälle missään vaiheessa. Siisti, uusi pusero nyt sitten ainakin! Se syntyi kokonaan kangaslaatikosta löytyneistä jämäkankaista.

Matkan tarkoitus oli ottaa hiukan etäisyyttä arjen velvoitteisiin sekä pitkään ja harmaaseen syksyyn, ja latautua jaksamaan vielä tulossa olevat loskakelitkin. Hotellimme oli aivan Hötorgetin laidalla, ja kaikkialle oli kävelymatka. Matkalla söimme kasvis-kalapainotteisesti, mutta tunnustettava on, että ruotsalaisia leipiä ja Tobleroneja laivalta oli myös maisteltava, vaikka vaaleat leivät ja karkit eivät ehkä enää normaaliin ruokavaliooni kuulukaan. Kävelimme paljon, kaloreita myös kului!

Hotellin alakerrassa oli PUB-tavaratalo eikä Drottningsgatan-kävelykadullekaan ollut kuin muutama askel! Ikkunaostoksille oli ihanan helppo lähteä. Jos ystäväni matkoillaan yleensä päätyvätkin laukku- ja kenkäkauppoihin, minä löydän itseni kuolaamasta jälleen kerran keittiötarvikkeita.


Jokainen sai valita yhden kohteen, jossa Tukholmassa kävisimme. Minä halusin poiketa Södermalmilla "Brandstationen" -liikkeessä, josta olin ennalta lukenut sattumalta pienen esittelyn. Todella mukava pieni vanhan tavaran kauppa, vaikka en mitään ostaa raaskinutkaan, esim. leijonanpääkoukuista olisi pitänyt pulittaa parikymmentä euroa kappaleelta.
Happy Colours-lankaliikkeet voisivat rantatua myös Suomeen!Pikkumiehen oma juttu olivat metrot. Hän sai valita yhden linjan, jonka ajaisimme päästä päähän. Kävimme sitten Norsborgissa kaukana esikaupunkialueilla keskustasta lounaaseen.

Vanhassa kaupungissa aika loppui aivan kesken, pikkuliikkeissä olisi voinut kiertää kokonaisen päivän.  Pieni mies oli säästänyt viikkorahojaan ostaakseen Brio-junarataansa uusia osia, mutta sitä ei lelukaupoissa juuri näkynyt. Valikoima oli käymissämme kaupoissa niin suppea ja tarjolla olevat osat jo moneen kertaan Suomessa nähtyjä, että jäimme miettimään, olisiko Briolla jossain oma liike. Sitä ei kuitenkaan ollut aikaa selvittää. Vaikka emme ostoksia tehneetkään, Krabat-lelukauppa oli täynnä kaikkea kaunista katseltavaksi.Ruoka- ja viinivalinnat olivat onnistuneita. Syntymäpäiväni iltana söimme Stockholm Fisk-ravintolassa, ja laivallakin Viking Linen Food Gardenin nieriäfile kampasimpukkamurekkeella oli erinomainen.Pieni mukava muisto matkasta lämmittää pitkään: Ostin matkalta Marks&Kattensin lankaa, jonka väri "Saphir" sopii täydellisesti pojan uuden kevyttoppatakin vuorin väreihin. Tästä tulee talveksi lämmin pipo!

4 kommenttia:

 1. Olipa mukavan oloinen reissu. Etenkin tuo metroajelu. :) Ja ihanan näköisiä ruokia. Mä kuolaan täällä kuin Pavlovin koira, vaikka en voi edes syödä kalaa ja äyriäisiä. :D

  VastaaPoista
 2. Tosi ihana Hattivattipaita! Kyllä siinä on kelvannut juhlia ja reissuta. :)
  Matkannekin näyttää kuvien (ja tekstin) perusteella onnistuneelta. Kaunis lankakauppa...

  VastaaPoista
 3. Muista sitten, mitä kummitäti on luvannut Alexille joululahjaksi... :-)

  Ja pidä huoli ettei kukaan muu osta samaa!

  Anu

  VastaaPoista
 4. Hei! Anteeksi, että kerkisin vastaamaan kommentteihinne vasta nyt, viikko on menty taas pää kolmantena jalkana :D, onneksi se sitten näkyy toisaalta aikaansaannoksina. Kiitos kuitenkin tosi paljon jokaisesta rivistä, ne ilahduttavat aina!
  Kati: Mulla on selkeästi huono (?) vaikutus sun ajatuksiin ruoasta :D!
  Eija: Kiitos paitaan liittyvistä kehuista. Minäkin tykkäsin, se sopii yhteen monen pikkumiehen vanhemman vaatteen kanssa väreiltään.
  Anu: Älä rakas luulekaan, että unohtaisin, minähän olen edelleen lupauksestasi liikuttunut!

  VastaaPoista