lauantai 15. lokakuuta 2011

Uuden ajan alku = Eat & Joy Kluuvin kauppahallin avajaispäivä

Maatilan tyttärenä olen syönyt ikäni oman pellon ja puutarhan tuotteita itsestäänselvyyksinä. Heränneen ruokakeskustelun myötä olen kuitenkin alkanut kiinnostua yhä enemmän myös kaupasta ostamani ruoan alkuperästä ja ympäristövaikutuksista. Kiinnostukseen on vaikuttanut selvästi tarjonnan monipuolistuminen täällä pääkaupungissa. Eat&Joy Maatilatorin saaminen ydinkeskustaan Lasipalatsiin meidän viikonloppuisten reittiemme varrelle taisi olla lopullinen sysäys pienten tilojen ja tuottajien tuotevalikoimasta innostumiseen. Kivikaupunkiin tuli palanen heinäpeltoa ja pappatunska kadunvarteen. Tuotteisiin nivoutuivat tarinat niiden tuottajista. Maatilatorin yrittäjät tekivät vaikutuksen asiakaspalveluroolissa, kaupassa oli mukava käydä vaikka vain katselemassa. Sisääntulon ja uloslähdön lisäksi saattoi saada muutaman iloisen välimoinkin.

Tänään Eat & Joy Maatilatori avasi uuden kauppahallin Kluuviin. Ainutlaatuinen, uudenlainen kauppahallikonsepti  muodostuu 600 neliön kokoisesta liiketilasta remontoidun kauppakeskuksen pohjakerroksessa. Sisältä löytyy, -keskellä Helsingin ydinkeskustaa!-, parhaita pohjoisia makuja yli 500 suomalaiselta pientuottajalta: Liha-, kala- ja juustokauppa, vihannes- ja juureskylmiö, jauhatusosasto viljamyllyineen, koivuklapeilla lämpiävä leivinuuni ja upea valikoima leipomotuotteita,  perinteinen leppäsavustamo ja sen 30 metrin piippu, pienteurastamo, raakamaitobaari, kattava valikoima suomalaisia pienpanimo-oluita ja vaikka mitä muuta, kuriositeettina varmasti Suomen paras talkkunavalikoima, sekä kahvila-ravintola Muuuu Maitobaari. Saman katon alle voi poiketa yhtä hyvin keräämään ostoskärryihinsä koko viikonlopun ruokatarpeet kuin poiketa vain kupilliselle kahvia,  hengaamaan ja fiilistelemään.

Tänään saimme vaihtoehdon suurille marketketjuille, jotka eivät tunnu kuuntelevan haluamme saada lähiruokaa lautasellemme.Jari Etelälahti (yllä oikeassa ylänurkassa), Aki Arjola ja Eeropekka Rislakki ovat ymmärtäneet, että me laatu- ja ympäristötietoiset kuluttajat haluamme puhdasta, aitoa ruokaa. Lisäaineissa marinoitujen broilersuikaleiden aika on ohitse, pienellä budjetilla nautimme ennemmin vaikkapa kasvisvoittoisen aterian. Me haluamme tuntea ruokamme alkuperän ja kasvattaa lapsemme arvostamaan pientilallisten työtä ja kotimaaperässämme kasvaneita aromikkaita herkkuja.  Nostan hattua herroille:  Valtava avaamista edeltänyt työmäärä, niin tuhat pientä kuin isoa osakokonaisuutta on takana,  ja maatilatorien lippulaiva luotsattu vesille! Nukkukaa ensi yö onnellisina ja tyytyväisinä: Tänään yhdestä unelmasta tuli totta.

Olimme liikkeellä välittömästi ovien auettua. Sisäänkäynniltä näkee vain murto-osan tuotevalikoimasta.


 Jauhokellarin myllyrivi on aika vaikuttava...
...ja mehurivistöistä löytyi myös meidän suosikkimme Hommanäsin sokeriton mustaherukka mukaan kotiin. 

Pikkumies vakuuttui maistiaisten perusteella graavilohen laadusta, ja vaati saada kassiin myös vadelmahilloa.

Jauhoja ja myslejä oli yksi nurkka pullollaan.


Kuivan hapanleivän ystävän lempihylly lienee tässä...


...ja hei, katsokaa tuota leivinuunia Nallen ja pikkumiehen vasemmalla puolella! Mahtavan kokoinen, kuin myös kinkkusiivut leivälläni :) !


Juustoja varten oli oma tiskinsä, ja sen lisäksi tuorejuustoja löytyi maitohyllystä.


Pienemmistä kylmähyllyistä löytyi mm. hapatettuja tuotteita ja sinappeja.


Juurespuolella alkoi tehdä mieli maa-artisokkakeittoa. 


Halli-isäntä Maulis ja Hankkijan lippikset saavat suun hymyyn. Hymyjä ja halauksia oli muuten jaossa jälleen ihan pyytämättä!


Ensifiiliksistä iloisia ihmisiä katsellessa syntyi myös runo:

Aidon ruoan lippu kohoaa
Kluuvin ylle, kun kaupunki herää.
Se lähiruoan puolesta hulmuaa,
väen aamukahville kerää.

Työvoitto vai ponnistus mahdoton?
-Näyttää stadi mallia muille!
Liikkeen uudentyyppisen aika on
kantapaikaksi herkkusuille.

 Ujoimmatkin hurmaavat hymyllään
viisi tähteä taivaalla kimmeltävää!
Minkäs herkkuperse luonnolleen voi:
Kutsuu Kluuvissa jälleen Eat&Joy!

4 kommenttia:

 1. Aika ihana paikka. :) Olisipa täällä maallakin jotain tuollaista...

  VastaaPoista
 2. Eikös olekin ihana! Mun mielestä on ihan hassua, että minäkin, pohojalaanen, olen vasta Helsingissä tutustunut Ilmajoen Makkaramestarien tuotteisiin, isokyröläiseen lampaaseen ja ylistarolaisiin sinappeihin. Kun ei niistä kukaan siellä kerro mitään!

  VastaaPoista
 3. olin kovin vaikuttunut kun luin blogiasi ja katselin kaikkia kuvia tuolta meidan hallista!

  MUTTA LOPUSSA OLI VIELÄ MAHTAVA RUNO ja ei voinut mitään tuli väsyneelle yrittäjälle itku silmään!

  Kiitos kovasti! Jaksaa tästä lähteä sunnutaiaamuna leipää pussittamaan.

  aki (jugurtinhyllyttäjästä leivänpussittajaksi)

  VastaaPoista
 4. Kiitos terveisistä, Aki! Kyllä te teette niin mahtavaa työtä, että me hyvän ruoan ystävät olemme niitä vaikuttuneita. Viime perjantaina(kohan se oli?) katosit jonnekin vilahdettuasi, olisin tullutt kiittelemään naamakkainkin. Nähdään taas ensi viikolla!

  VastaaPoista