sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Missä mennään nyt + isännän iltapizzat

Ilman valkaistuja vehnäjauhoja ja lisättyä sokeria lähti helposti loppukesän ja syksyn aikana useita kiloja, ja olokin muuttui energisemmäksi. Joku lukijani on taatusti odottanut väliaikaraporttia siitä, miten ruokavaliomuutos on painoon, hyvinvointiin ja jaksamiseen vaikuttanut. Olen ollut aiheesta hiukan hiljaa....erityisesti painon kanssa kävi hassusti.

Syksyllä kuin enteenä tulevasta tapahtui ihme:
Löysin vanhojen astioiden liikkeestä neljännen Arabian vanhan sydänkahvikupin täydentämään kokoelmaani, johon kuului jo kuppi jokaiselle perheenjäsenelle. Kolme kuppia olin onnistunut löytämään kymmenessä vuodessa. 


Ihmeet ja ennusmerkit kävivät toteen, neljättä kuppia tultaisiin perheessämme tarvitsemaan. Saimme pian tuon löydön jälkeen tietää odottavamme pientä nyyttiä, joka syntyy heinäkuussa. Usean vuoden odotus ja rukoukset oltiin kuultu. Raskaana ollessani en enää ollut yhtä ehdoton ruokailunkaan suhteen, mielitekoja oli selkeästi enemmän. Tärkeintä oli syödä vähän jotain parin-kolmen tunnin välein, muuten tuli huono olo.  

Leipä vaihtui kuitenkin pysyvästi ruis- ja täysjyväleipään, pasta 50% täysjyvästä tehtyyn,  ja makeansyönnin määrä väheni oleellisesti. Silloin tällöin herkuttelen vaikkapa jäätelöllä tai suklaalla,  mutta en ota kohteliaisuussyistäkään kyläillessä mitään sellaista, mitä minun ei oikeasti tee mieli. Kotona laitetuissa liharuoissa käytetään luomulihaa tai riistaa, aivan vähintään vapaina laiduntaneiden nautaeläinten kotimaista lihaa. Kanaa syödään harvoin, sillä broilerille ei tahdo löytyä järkevänhintaisia luomuvaihtoehtoja mistään. Kukonpoikaa Vampulasta raaskii ostaa vain erityiseen juhlaan pari-kolme kertaa vuodessa. Kala ostetaan edelleen tuoreena Kalatukku Erikssonilta.

Kasviksia tai hedelmiä syödään koko ajan, joka aterialla. Liikennevalolautasen väriyhdistelmät vakiintuivat jatkuvaan käyttöön. Laskin juuri kuukausia taaksepäin, ja totesin olleeni sairauslomalla viimeksi huhtikuussa 2011. Painonhallinta on ollut helpompaa, raskauskaan ei ole vielä tuonut tolkutonta kilomäärää. Kasvisten lisäämisen ja turhan, epäterveellisen mässyttelyn välttelyn myötä myös ruokaan kuukausittain käytetyn rahan määrää ollaan onnistuttu laskemaan. Näin meillä jatketaan: se on nyt jo selvää. Siitä kuinka mielelläni ruoan ravintoarvoja kasviksilla rikastan, voisi laittaa esimerkiksi vaikkapa miehen pizzareseptin. Resepti taitaisi kelvata myös helppojen ja nopeiden ruokien sarjaan!


Isännän iltapizzat (3 annosta)
3 lapinrieskaa pizzapohjiksi

Tomaatikastike:

1,5 purkkia tomaattipyrettä
2 rkl tomaattiketsuppia
reilusti kuivattua basilikaa ja oreganoa
mustapippuria myllystä, ripaus suolaa ja noin 1 tl sokeria
Täyte:
1 pss katkarapuja sulatettuna
1 prk vaaleaa tonnikalaa hienonnettuna
n. 30 kpl eli kymmenisen siivua Snellmanin Pepperoni Light-siivuja per pizza
Pinnalle:
125 g tuoretta mozzarellaa ja haluttu määrä kermajuustoa raastettuna maun mukaan
tomaattia
Paistetun pizzan pinnalle:

runsaasti tuoretta rucolaa, basilikaa ja yrttiöljyä

Levitä tomaattikastike pizzoille. Lisää katkaravut, tonnikala ja pepperoniviipaleet. Kuorruta pizzat juustoilla. Lisää pizzojen pinnalle tomaattia viipaleina.  Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia tai kunnes juustot saavat vähän kullanruskeaa väriä. Ripottele paistetun pizzan pinnalle runsaasti tuoretta rucolaa, tuoretta basilikaa ja edellisen postauksen yrttiöljyä. Hyökkää kiinni ja muista, näitä on valitettavasti vain yksi jokaiselle.

7 kommenttia:

  1. Valtavasti onnea!

    Käytin muuten uudelleen tuota soijasuikalemarinadia ja korvasin kanan tästä keitosta:
    http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/omenainen-kanakeitto

    Hyvää!

    VastaaPoista
  2. Mä olen edelleen ihan <3 tuosta uutisestasi. Ja olipa ihanaa tuokin, että pientä varten löytyi oma kuppi. :)

    VastaaPoista
  3. Ihanaaa Ihanaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!
    Oh, tätä myötä iloa!!!

    VastaaPoista
  4. Oi, onnea kovasti! Todellakin hieno uutinen. :) Onnea odotukseen!

    VastaaPoista
  5. Kiitos Heli, Kati, pöllöäiti ja Eija! Minä olen kirjaimellisesti onnesta soikeana, molempia lapsia on odotettu kauan ja hartaasti.

    VastaaPoista
  6. Heippa

    Tulit yhtäkkiä tänään mieleen, hetken haettuani löysin vanhan blogisi kautta tieni tänne ja mitä uutisia löydänkään! Tuhannesti onnea koko perheelle! Ihanan kodikas blogi muuten tämäkin - kauneutta ja herkullisuutta tulvillaan.
    Meillä on muuten LA:t lähekkäin sillä neljäs lahjamme saapuu näillä näkymin kesä-heinäkuun vaihteessa :). Onnellista odotusta ja kaikkea hyvää!
    -kanttis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanttis, ihanaa!! Minä olen ajatellut sinua aina silloin tällöin. Kiva kuulla teidän perheen kasvaneen noin kovasti! Minä yritin sinulle jo pariin otteeseen vastaata tässä viikon aikana, mutta kone innostui aina silloin tekemään jotain tietoturvapäivityksiä :)! Ihanaa odotusta!

      Poista