lauantai 26. marraskuuta 2011

Cooperin testi käsitöissä ja nopeasti valmistuva makkarapipo

Viimeiset viikot ovat vieneet maitohapoille, olo on vähän kuin Cooperin testin jälkeen, - tällä kertaa tosin testattiin, montako käsityötä ehtii tekemään kauhealla kirimisellä kuukaudessa.  Monta. Ehtisipä joku niitä vielä bloggaamaan! Lehdissä on vuoroin kerrottu talvesta tulevan kylmimmän pitkään aikaan  tai sitten talven olevan erittän lämpimän. Ensilunta odotellessa olen kiireellä yrittänyt neuloa koko perheelle talveksi uusia asusteita. Pipojakin pelkästään on jo syntynyt neljä, kahta erilaista kehittelemääni mallia varioiden. Jokaisen neulomuksen jälkeen totean, ettei lunta näy vieläkään, ja olisin hyvin ehtinyt jättämään jonkun illan vähän vähemmällekin yrittämiselle!

Tukholmasta ostetut uuteen takkiin sopivat langat muotoutuivat Seitsemän veljeksen kanssa yhdessä Alexille neljäntuulenlakiksi. Kirjoneulekuvion kopioin  lastenneulekirjasta, sillä en ole kirjoneuleita neulonut, mutta muuten pipo on minun ja mummini suunnittelutyön tulosta. Ihana mummi pelasti ideoillaan pipon, jota olin jo tuskastuneena purkamassa. Syntyneen ohjeen nimeksi sopisi "Olihan tässä tekemistä-pipo", mutta loppupeleissä siitä tuli minun mielestäni oikein hauska!Hattumaisen, naisellisen ja helpon makkarapipomallin päädyin kirjoittamaan ohjeeksi blogini lukijoideni käyttöön (ei kaupalliseen käyttöön kuitenkaan). Pipo minun käsialallani sopii noin päänympäryksille 57-59 cm. Todennäköisesti helpoin tapa pienentää pipomallia on käyttää vähän ohuempaa lankaa, ja helpoin tapa suurentaa sitä on käyttää isompaa puikkokokoa. Sillon ohjeeseen ei tarvitse tehdä säätöjä ollenkaan.Nopeasti valmistuva makkarapipo 

Tarvitset:
  • 150 g SandnäsGarnin Easy- tai Garnstudion Eskimo-lankaa
  • pyöröpuikot nro 5
  • pyöröpuikoille liian lyhyitä kerroksia varten tarvitaan sukkapuikot nro 5. 
Lanka on tarkoitettu paksummilla puikoilla neulottavaksi, mutta nron 5 puikoilla siitä syntyy tiivistä neulepintaa,  joka suojaa myös tuulelta. Pipo neulotaan suljettuna neuleena pyöröpuikoilla. 

Lisää kerroksen vaihtumisen kohtaan jo neuletta aloittaessasi merkkilanka, jota kuljetat silmukoiden välissä ylöspäin työn edetessä.

Merkkilanka

Luo 80 s. Neulo 8 krs sileää neuletta oikein neulotuilla silmukoilla.

Ensimmäinen makkara: Käännä  neule kaksinkerroin niin, että nurjat silmukat ovat päällepäin ja neule muodostaa kaksinkertaisena makkarareunan pipon alareunaan. Aloituskerros tulee ulommaiseksi ja silmukat puikoilla ovat sisäkehällä. Vedä virkkuukoukulla puikoilla oleva silmukat kukin vuorollaan aloituskerroksen silmukoiden läpi ja siirrä jälleen puikoille odottamaan.

Makkarareunan muodostuminen vetämällä puikoilla olevat silmukat aloituskerroksen silmukoiden läpi

Jatka sileän neuleen neulomista, kunnes pipon korkeus on 7,5 cm  rullataitteen alareunasta mitattuna.

Toinen makkara: Neulo 5 kerrosta nurjaa. Päättele neule kokonaan ylivetokavennuksin (nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo toinen silmukka, vedä neulomatta nostettu silmukka neulotun silmukan yli). Luo uudet 80 s vetämällä virkkuukoukulla lanka sekä viimeisen oikein neulotun kerroksen silmukan läpi neuleen nurjalta puolelta että päätellyn silmukan läpi. Virkkuukoukulle luotuja silmukoita voi siirtää luontikerrosta kiertäessään jälleen pyöröpuikoille odottamaan.  

Makkaroista tulee pipoon hattumaista ilmettä.

Jatka neulomalla sileää neuletta. Kun työn korkeus on 19 cm, aloita kavennukset 10 silmukan sektoreilla. Ellet luota keskittymiskykyysi tai laskutaitoihisi, kiinnitä 8 merkkilankaa työhön siten, että jokaisen merkkilangan välissä on 10 s. Jatka sileää neuletta ja kavenna samalla jokaisen merkkilangan molemmin puolin 1 s  siten, että kavennat merkkilangan oikealla puolella  neuloen kaksi silmukkaa oikein yhteen, vasemmalla puolella ylivetokavennuksen. Neulo 1 krs kaventamatta, toista sitten kavennuskerros, ja neulo jälleen 1 krs kaventamatta. Kavenna sen jälkeen jokaisella kerroksella merkkilangan molemmin puolin kunnes silmukoita on jäljellä 16 kpl.  Neulo seuraavalla krs:lla kaikki s:t pareittain yhteen vuorotellen ylivetokavennuksella ja kaksi oikein yhteen -kavennuksella, kunnes silmukoita on jäljellä 8. Katkaise lanka, vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi ja kiristä päälaella oleva reikä umpeen.  Päättele langanpäät. 

Jos haluat pipoon vielä vähän naisellisempaa ilmettä, siihen voi kiinnittää esim. virkatun kukan somisteeksi. Tämä kukka on koriste villakangastakista ja laskostettu neuloskaitaleesta. Ajattelin sen sopivan ilmeeltään hyvin takinkauluksen laskoksiin.


Valmis pipo kukalla somistettuna

2 kommenttia:

  1. Tosi hieno tuo Alexin pipo! :) Ja kiitokset ohjeesta. Tuota voisi kokeilla joku kerta, vaikka useammallakin makkarakerroksella varustettuna. ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Kati! Minäkin mieitin, että makkaroita voi tehdä vaikka miten monta, mutta kun ne vaikuttavat myös langanmenekkiin, en tähän pipoon ainakaan halunnut ostaa enempää lankaa. Olin oikein ylpeä käyttäessäni jo kotoalöytyviä lankoja johonkin järkevään :)

    VastaaPoista