sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Pohojalaanen puukkoo

Olen tehnyt aiempina vuosina useita huovutettuja kukkaheijastimia joululahjaksi.


Millainen oikein olisi miehelle sopiva heijastin? Aamiaispöytäkeskusteluissa eilen sitten lähti lapasesta: Selitin puolisolleni jonkin aikaa hautomaani ideaa vyöllä roikkuvasta puukonmuotoisesta heijastimesta (pohojalaanen kun olen), jonka terä tai tuppiosa olisi tehty heijastinkankaasta ja rinnalla killuisi helavyön heloja. Piirsin ensimmäisen luonnoksen ja harmittelin, etten tietäisi, pitäisikö sellaista kukaan. Helsinkiläinen mieheni ilmoittautui välittömästi: "Minä pitäisin!". Ja tuohan riitti, -minä hihkuin innosta päästessäni tekemään ajatuksen siemenestä totta. Kielikin kääntyi innostuksessa kotimurteelle: "Tiäräkkö mihinä mun puukkoo on?"
Mies alkoi kaivaa vauhdilla netistä "sen yhden puukontekijän sivuja" tarkoittaen Iisakki Järvenpäätä Kauhavalta. Kauhavalaisissa puukoissa mies oli nähnyt hevosenpään, ja sellainen piti nyt saada hänen puukkoonsa. Vähän hirvitti yksityiskohtien tarkkuus toteutuksessa, mutta asenne oli pohojalaasen vaimon mielestä kohorallansa: Jos kerran teherähän puukkoo, niin pitäähän sennyssitte olla komia. Ja niin piirrettiin seuraavaan luonnokseen hevosenpää, suunniteltiin väritys ja jatkojalostettiin toistemme ideoita aina vähän vielä pidemmälle. Aamiaishetki oli hauska, mielikuvitusleikeissämme Designstudio Pramia & Pähee ehti tehdä näitä jo ainakin viisisataatuhatta, koska olihan jokaisella Suomessa joku läheinen, joka ainakin tuntisi jonkun pohojalaasen. Todellisuudessa on aika hienoa sekin, että oma heijastin on uniikkikappale.


Puuttuvat materiaalit hankittiin vielä samana päivänä, sillä olimme tekemässä kahvinostoreissun Eiringille joka tapauksessa.

Tällainen heijastimesta tuli:Punainen materiaali on hyvin tiivistä huopaa, jota voi käyttää esimerkiksi huopatossujen tekoon. Se on paljon askarteluhuopaa laadukkaampaa ja paljon tiiviimpää kuin neulahuovutukseen ja märkähuovutukseen tarkoitetut huopalevyt. Tummanharmaat hevosenpää ja kärki ovat heijastinkangasta samoin kuin hopeanharmaa alue keskellä. Heijastavaa pinta-alaa on siis todella runsaasti. Helat ovat kaikki samoin heijastinkangasta. Pieni avainrengas keskellä tuo ilmeeseen metallista tuntua ja sen materiaali fiilistä helisevästä ja kilisevästä vyöstä.Kai te arvaatte, miten tässä lopulta kävi? Minunkin piti saada oma pieni helavyöni!4 kommenttia:

  1. MINÄKIN HALUAN!

    Tilaisin yhden miehelleni ja yhden pojalleni. Ja yhden tyttöjen version myös itselleni.

    YLIhienoja!

    VastaaPoista
  2. A ei tilaile siellä nyt mitään vaan odottelee kilttinä tyttönä joilupukkia...! Kiva silti jos tykkäsit :D !

    VastaaPoista