sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Pihvinpaiston salat, valkosipuliperunoita unohtamatta

Raskaanaolevan raudantarve yllätti. Viimeiset pari kuukautta olivat menneet kiireessä, ja työpaikalla nautittu lounasruokakin oli ollut jotain kiireessä hotkaistua kolmioleipää, vaikka kotona olenkin syönyt terveellisesti. Hemoglobiinini oli 110, mikä tuntui pahalle. Olin jättänyt oman hyvinvointini nyt liian vähälle huomiolle.

Rautavalmisteet eivät minulle sovi: ne saavat vatsani sekaisin.Hemirauta eläinkunnan tuotteista imeytyy kasviperäistä non-hemirautaa paremmin. Eläinkunnan tuotteista rautaa saa esimerkiksi lihasta, maksasta, kanasta ja kalasta, kasvikunnassa parhaita lähteitä ovat täysjyväviljat, nokkonen, pinaatti ja monet yrtit, kuten persilja ja basilikaOsaltaan raudansaannin varmistamiseksi tämän kevään nokkospöheikköjä odotellessamme päätimme pääsiäisen kunniaksi laittaa sisäfilepihvit. Olemme syöneet sisäfilettä tosi harvoin, mikä toki johtuu siitäkin, että syömme ylipäätään lihaa hyvin harvoin. Kasvisvoittoisen ruokavalion hyötyjä olen pohtinut esimerkiksi täällä ja täällä. Kun puolentoista kilon vakuumipakattu sisäfile olisi riittänyt varmaan vuodeksi, halusin ostaa ensisijaisesti kolme valmiiksi leikattua pihviä, jotka kuluisivat kaikki kertasyömisellä. Pahalle tuntuisi antaa kalliin raaka-aineen vanhentua pakkasessa parhaat päivänsä nähneeksi hileiseksi mötikäksi,  kun ruokaa heitetään roskiin yleisesti ottaen aivan liikaa, -varsinkin suhteessa siihen, että kolmasosa suomalaisen yhteiskunnan yksityiskulutuksen ympäristöhaitoista syntyy ruoan tuotannosta.

Edellisestä sisäfileen ostokerrasta oli varmaan siis jo vuosi tai pari.
Hinnat olivat kivunneet sillä välin pilviin: Halvin lihatiskin kotimainen naudan sisäfile maksoi 45,-/kg, kallein 65,-/kg. Totesin miettiväni,
halusinko sisäfilettä ihan oikeasti niin paljon, että olisin valmis uhraamaan koko perheen kolmen päivän ruokabudjetin kolmen pihvin eteen. En halunnut aiheuttaa pettymystä kotona, sillä pihveistä oltiin puhuttu. Vaikeaa olisi ollut ostaa brasilialaistakaan,  sillä jotenkin lähellä tuotettu ruoka, aina kun valinta on mahdollista, on ollut kuitenkin jo niin pitkään meille itsestäänselvä valinta. 

Parinkympin paketti kainalossani kannoin sen raskain mielin kotiin. Halusin syödä hyvissä olosuhteissa kasvaneiden suomalaisten nautojen lihaa ja halusin tuottajan saavan hyvän korvauksen työstään. Näiden periaatteitteni vuoksi minulla ei enää ollut sisäfileen syöntiin mahdollisuutta. Kerrat harvenevat entisestään tai pihvit jäävät ehkä kokonaan pois pöydästämme, en tiedä. Erityisen paljon se harmittaa siksi, että osaan laittaa aivan tolkuttoman hyvät pihvit :D! 

Ohjeet eivät  saa jäädä käyttämättä, laitetaan ne nyt ainakin kiertoon.
Valkosipuliperunoiden varman onnistumisen salaisuus on perunoiden maustaminen pannulla ja kypsentäminen uunissa osan ajasta ilman kermaa. Pihvien onnistumisen jippo taas on laadukas liha, paistopinnan ottaminen pihveihin pannulla ja loppukypsennys uunissa paistolämpömittarin kera. Mikään ei ole kamalampaa kuin kuivat kengänpohjat pihvin korvikkeena, tällä reseptillä onnistut!


Persiljamaustevoi

Maustevoi tehdään jo edellisenä päivänä. Pehmenneeseen voihin sekoitetaan kulhossa persiljasilppua, muutama murskattu rosé- ja viherpippuri. Hiero kaikki aineet hyvin sekaisin, ja rullaa tahna kelmun kanssa pakastimeen lieriönmuotoiseksi pötkyläksi, josta saa kovettuneena leikattua halkaisiljaltaan pyöreitä voinappeja.
Valkosipuliperunat (3:lle)


900 g jauhoista laatikkoruokiin sopivaa perunalaatua
voita
rypsiöljyä
4 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
2,5 dl kuohukermaa
mustapippuria myllystä
valkopippuria
suolaa

Sisäfilepihvit (3:lle)


3 kpl noin 150-200 g painoisia keskenään saman paksuisia sisäfilepihvejä
voita
rypsiöljyä
mustapippuria myllystä
suolaa


Ota pihvilihat huoneenlämpöön lämpiämään jo pari tuntia ennen paistamista. Jos leikkaat pihvit sisäfileestä itse, muista leikata lihapoikkisyin, lihassyiden vastaiseen suuntaan. Painele pihvejä kevyesti sormin, ja muotoile niistä samanpaksuisia keskenään. Noin 1 h 15 min ennen toivottua ruokailuaikaa laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Valkosipuliperunat:
Kuori ja viipaloi perunat uunin kuumentuessa. Viipaloi valkosipulinkynnet ohuen ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna padan tai suuren pannun pohjalla rypsiöljyä ja voita (50%-50%), ja paista perunaviipaleisiin keskilämmöllä kaunis kullanruskea väri niitä pannulla sekoitellen. Kypsennä perunoiden kanssa myös valkosipuliviipaleet, mutta lisätessäsi ne pannulle laske levyn lämpötila maltilliseksi. Valkosipulista tulee kitkerää, jos se pääsee palamaan.

Mausta perunat ja valkosipulit maistellen jo pannulla suolalla, mustapippurilla ja valkopippurilla. Ole erityisesti valkopippurin kanssa varovainen, sitätarvitaan vain noin 1/4 tl koko perunaerälle. Kaada peruna- ja valkosipuliviipaleet uuninkestävään vuokaan ja laita ilman kermaa uuniin noin 20 minuutiksi. Pyöräytä perunaviipaleet sitten vuoassa kerran ympäri, ja lisää vuokaan kuohukerma. Anna kypsyä toiset 20 minuuttia kerman kanssa. Pienennä sitten uunin lämpötila 100 asteeseen. Uuni jäähtyy nopeammin, jos pidät luukkua hetken raollaan.

Pihvit paistat näin: Kuumenna paistinpannulla öljyn ja voin seos pihvien paistoa varten. Pannun lämpötila saa olla kova, sillä huoneenlämpöinenkin liha laskee pannun lämpötilan nopeasti. Lihan voi lisätä pannuille, kun voin kuohunta on laskenut ja voi alkaa saada kevyttä kullanruskeaa väriä. Mikäli lihoja pannulle laskiessasi pannu ei kunnolla sihahda, on pannu liian kylmä. Paista pihvejä kuumalla pannulla noin 1-1,5 min molemmin puolin. Tarkoitus ei ole kypsentää lihaa, ainoastaan ottaa siihen kaunis paistopinta ja sulkea lihansyyt niin, että lihasnestettä, joka pitää pihvit mehevinä, menee hukkaan mahdollisimman vähän. Mausta pinnoiltaan paistetut pihvit molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla, ja muista, että todennäköisemmin arvioit suolan ja pippurin tarpeen hiukan ala- kuin yläkanttiin.Mausteiden pitää riittää maustamaan liha kokonaan, ei vain pinnalta. Siirrä pihvit valkosipuliperunoiden seuraksi 100-asteiseen uuniin, kunnes pihvien sisälämpötila on 57-60 astetta.

Tarjoilu: Ota mautevoipötkylä pakastimesta pehmenemään huoneenlämpöön. Anna pihvien vetäytyä muutama minuutti folion alla ennen tarjoilua. Sillä välin kerkiät esimerkiksi lämmittää lautaset ja annostella valkosipuliperunat lautasille sekä leikata maustevoin kiekoiksi.  Nosta pihvi kullekin lautaselle ja annostele kiekko maustevoita kullekin pihville. Muista kattauksessa pihviveitset! Nauti juhla-ateria punaviinin Plan B Shiraz (Alkon tuotenumero 429867) kanssa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti